Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EC

Skvěle napsané Leo, karma... Jen ještě k těm koliniím, máme jednoho známého rodinného přítele, je to už hodně starý pán, kdysi cestoval a žil začátkem sedmedesátých let jako diplomat několik let v Alžíru. A ten vždycky říkal: Kdyby tam v Alžíru neměli Frantíky kolonialisty, tak na tom budou hrozně špatně a nebudou tam mít prostě nic, protože ti zlí kolonialisté jim tam vystavěli školy, úřady, zavedli určitý pořádek, na který by se tehdejší generace těch domorodců vůbec nezmohly. Tak, že ten proklínaný kolonializmus přinesl hodně státům i světlo a více civilizace.R^

20 0
možnosti
Foto

O75t96a 61B44l32a94ž55e50k

25. 9. 2014 20:55

Ano - to sedí. Připomíná mi to slova jednoho Chorvata - znalého historie své země. Tvrdil, že Chorvaté vzpomínají na to námi nemilované Rakousko-Uhersko jako na nositele veškerého pokroku. První silnice, pošty, nemocnice, školy a učitelé vyučující v chorvatštině - to vše vnímali a dodnes oceňují jako zásluhu Vídně...

1 0
možnosti
PJ

...Evropa má právo přijímat přistěhovalce...

Kdo však je Evropa? Těch pár poskoků Velkého bratra, kteří sedí v Bruselu a kteří rozhodují o tom zda se budou imigranti brát, či ne? Má např. Česko, Slovensko a Maďarsko  právo imigranty nepřijímat? Pokud ano, jak to skloubíte se záměrem evropských elit zaplavit Evropu jinokultorními imigranty v milionových množstvích? A pak, když jim to začne "přerůstat přes hlavu", tak to začít redistribuovat z koloniálních mocností do ostatní Evropy? Je to partička darebáků, ktrá sleduje zlotřilé cíle a okecává to vysokou morálkou. Je to banda pokrytců.

2 0
možnosti
AV

A97d30a96m 13V94l87č96e85k

25. 9. 2014 16:40

Jediné co kdysi koloniální velmoci kolonizovaným zemím dluží je: "omluvte potíže (zvláště v případě belgického Konga) a nemáte zač.

0 0
možnosti
Foto

O95t30a 94B49l78a69ž39e96k

25. 9. 2014 16:47

Nerozumím. Omluvit se - jistě - je za co. Ale začněme znovu a lépe - opětovná kolonizace by byla podle mého názoru přínosná.

0 0
možnosti
Foto

Není povinna vůbec ničím. Natož autodestrukcí.

9 0
možnosti
OF

Nicméně, nezbývá než souhlasit s autorkou, Evropa t.č. už není schopná více přistěhovalců pojmout. Možná s výjimkou Ruska. Ale posílejte Somalce na Ural.

:-(

7 0
možnosti
PJ

Myslím, že se budete ještě divit, co všechno je Evropa schopna pojmout. A když nebude schopna, strýček Sam ji uschopní.

0 0
možnosti
VJ

Leo, skvělý článek, souhlasím na 100% [>-]!!

10 0
možnosti
OF

Autorka je sice fešanda, ale tak výskat zase nemusíte.

0 9
možnosti
PM

P87e20t65r 52M91r59a86z36e27k

25. 9. 2014 15:29

jako vzdy karmaR^

5 0
možnosti
OF

Finančně podporoval cestovatele H. M. Stanleyho, který pro něho Kongo objevil. V kolonii panovalo otrokářství a Leopold zde prováděl bezohledné kořistnické hospodářství, těžil zde kaučuk a slonovinu). Jeho majetek dosahoval tří milionů liber. Podle časopisu History revue to odpovídá částce jedné miliardy dnešních liber. Podle různých pramenů byl Leopold jedním z největších masových vrahů v historii, neboť měl na svědomí smrt několika milionů lidí.

1 0
možnosti
OF

Leopold II,král belgický. Vládl 44 let a zanechal Belgii silnou a bohatou ....;-D

0 0
možnosti
Foto

O70t68a 64B71l60a13ž50e66k

25. 9. 2014 15:14

S článkem zcela souhlasím. Pokusím se přidat něco ke kolonializmu: V historii se opravdu projevoval nechutně až hrůzně. Ale země kolonialistů - nyní už bývalých - se vyvíjely a vyvíjí i otázce lidských práv a správy společnosti vůbec. Současné vzácné pozůstatky kolonializmu (např. francouzského - ostrov Réunion) se projevují naprosto blahodárně. Jakousi obdobou je vlastně i Commonwealth. 

Takový kolonializmus bych především Africe velmi přál. Jak to zase zařídit ? Rozparceloval bych Afriku na sektory. Sektor americký, sektor britský, sektor francouzský, sektor belgický, třeba i sektor čínský - hranice klidně "bezohledně" podle pravítka. Jakákoliv taková správa by byla čirým dobrodiním - problémy by se řešili na místě a rychle by přispěly k ukončení válek, k osvětové formě kontroly porodnosti, tedy i k řešení hladu - a vytratily by se důvody k hromadným útěkům především do Evropy.

6 1
možnosti
OF

Afričané si neumějí vládnout, stejně jako my, do jakého sektoru byste dal nás?

Do ruského ?;-D

3 7
možnosti
  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 9756x
Mým největším koníčkem je čtení knih a k mým nejoblíbenějším autorům patří George Orwell, Stefan Zweig, Jaroslav Havlíček, Stephen King, Agatha Christie, Simona Monyová, Alfred Hitchcock nebo Henry Slesar. ,,To, co vidíš, nemusí být nutně to, co se děje" ,,Jednej tak, abys byl šťastný, ne aby ses šťastným jen zdál."

Email: stoparka@email.cz

Seznam rubrik